Serendipitet har förändrat livet.

Serendipitet har förändrat livet i stort och i smått.

Det som finns måste vi ha ett namn för, annars kan vi inte prata om det.  Och det vi sätter namn på tydliggörs.

Spencer Silver, en forskare på 3M, ska ta fram ett superlim och misslyckas. Han klistrar ihop två papper och limmet släpper. Praktfiasko. En annan forskare ser resultatet och tänker: vad smart! Där föddes Post-It-lappen.

Erik Fleming åker ifrån sina bakterieodlingar över en weekend. Kommer hem senare än tänkt och ser att det bildats mögel i skålarna och bakterierna har dött. Besviken tänker han kasta odlingarna innan han blir nyfiken på vad som hänt. Där föddes penicillinet.

Män med hjärtfel fick en medicin som funkade sådär men den hade en biverkan, ökade erektionsförmågan. Viagra.

Västerbottensosten kom till av misstag. Mejerskan Ulrika Eleonora Lindström på Gammelbyns Mejeri i Burträsk hade det jäktigt en dag 1872. Hon var tvungen att flera gånger avbryta omrörningen i ett ostkar för att sköta andra uppgifter.

Det var fyra exempel på serendipitet. Ordet står för upptäckter som kommit till när man egentligen varit ute efter något annat. På engelska är ordet vanligt, på svenska ganska okänt.

Kanske kan man bli mer uppmärksam på om det som i förstone ser ut som misslyckande kan ha ett värde ändå, om det finns ett namn, ett begrepp som man kan hänga upp det på.

Bo Plars

Andra nyhetsbrev