Perfektion är en galenskap, inte ett mål

Alla vet att om man inte får några returer håller produktionen förmodligen för hög kvalitet. Man ska helst ligga på gränsen, tillräckligt många för att man inte ska investera för mycket i råvaror och processer, men inte så många att man skadar varumärket och förtroendet.

Steve Jobs var inte en sån person. Han krävde total perfektion. Det uttrycktes bland annat i att insidan av produkterna skulle vara lika estetiska som utsidan, även om ingen kunde komma på idéen att öppna dem. Steve Jobs hade en del bokstavskombinationer, om man får tro hans levnadstecknare Walter Isaacson, men om man jämför med Jiro Ino så väger han in i flugvikt

Monotoni och mästerskap.
Jiro Ino har ägnat drygt 80 år att göra samma sak om och om igen, varenda dag. Varje dag förhoppningsvis aningen bättre än dagen innan. Vecka efter vecka, år efter år. Hans passion är sushi. Till stor del handlar sushi om råvarorna. Den som tillagar sushi måste veta hur de bästa råvarorna ser ut, vem på fiskmarknaden som har samma kunskap och att orka vara på plats när marknaden öppnar för att komma över de bästa bitarna. Jiro Inos mästerskap visar sig sen i tillagningen, passionen som blev till perfektionism. Samt i förmågan att uthärda upprepning, att göra samma sak år ut och år in – utan att tröttas.

Han öppnade en liten restaurang i en av stationerna på Tokyos tunnelbana. Liten ska läsas bokstavligt, restaurangen har tio platser. Där nötte han på. Monotonin lönade sig. Efter hand växte berömmelsen. Michelin bekräftade kvaliteten med tre stjärnor.  Världens bästa sushi! Väntetid på ett bord var flera månader. Att en gång få äta på Sukiyabashi Jiro har stått på många foodies bucketlist.

Restaurangen har ingen dresscode men Jiro sätter gränsen vid shorts och sandaler. Gästerna informeras om att inte bära stark parfym. Den som tar upp mobilen och tar en bild klassas direkt som en person som inte har självkontroll nog för att fokusera på rätten.

Kan man som företagare lära sig något av Jiro Ino?
Förutom det uppenbara att passion och besatthet kan skapa en unik ställning? Vet inte. Kanske att man kan besegra en galen värld om man har modet att sticka ut. Lugnet som tycks finnas där alla andra står i en sammanhållen grupp är bedrägligt.

Andra nyhetsbrev