Det som står i fokus expanderar.

”Det som står i fokus expanderar.”

Så säger psykologer. Gruset i skon växer och förstör promenaden. Ilningar i tänderna förstör måltiden.

Idag står pandemin tydligt i fokus, över hela världen. Mycket av vårt tänkande utgår från ett nu i pandemin och ett efter pandemin. Men när vi försöker tänka hur det blir i morgon glömmer vi ofta bort att framtiden alltid handlar om nuet. Vi drar ut händelselinjer. Mycket blir rena fantasier, annat blir tro och förhoppning och bekräftelsebias. Svajigt underlag för framtidsplanering.

Ett tydligt exempel är att man pratar om ”det nya normala”. Man menar att när pandemin är över hamnar vi i ett normaltillstånd. Va? När var det normalt senast? 2019 eller 2015 eller 2005 eller…? ”Det nya normala” måste nog mest ses som en önskesanning, ett tillstånd där man kan koppla av och ha koll på det mesta.

Jag själv tror att ”det nya normala” blir som det varit tidigare: omstörtande innovationer, en än snabbare digitaliseringstack, AI och sånt som vi inte har en aning om idag

Jag tror att Jeff Bezos har förstått hur man hela tiden måste se på framtiden med sitt ”remember, it´s always day one”. Och det har ju gått ganska hyfsat för honom.

Aikido instructor George Leonard on mastery:
”How long will it take me to master Aikido?” a prospective student asks.
”How long do you expect to live?” is the only respectable response.

Bo Plars

 

Andra nyhetsbrev